Министерство за образование и наука

  / Вести и настани / Објавени се листите со примени студенти од втора и повисоките години на студии во студентските домови, аплицирањето за бруцошите започнува од понеделник

Објавени се листите со примени студенти од втора и повисоките години на студии во студентските домови, аплицирањето за бруцошите започнува од понеделник

 

Објавени се листите со примени студенти од втора и повисоките години на студии во студентските домови, аплицирањето за бруцошите започнува од понеделник

 

Министерството за образование и наука информира дека резултатите од Конкурсот за прием на студенти запишани на додипломски студии во државните студентски домови и други објекти за сместување во Република Северна Македонија за студиската 2021/2022 година, кои се однесуваат на студентите од втора и повисоките години на студии се објавени на следниот линк.

Студентите кои се наоѓаат на објавените листи можат да се вселат во студентските домови по потпишување на договор со домот во кој се примени. Договорот е потребно да го потпишат најдоцна во рок од 10 дена од објавата на резултатите. Додека, приговори по однос на резултатите се доставуваат до Министерството за образование и наука („ул. Св. Кирил и Методиј“ бр. 54, Скопје), заклучно со 10 септември 2021 година.

Аплицирањето за студентите од прва година на студии започнува на 6 септември и трае до 24 септември 2021 година. За бруцошите се предвидени 1249 места во студентските домови.

Условите, критериумите и потребните документи за остварување на правото на сместување во студентски дом се наведени во конкурсот кој е објавен на следниот линк.  Студентите кои ги исполнуваат условите пополнуваат електронска пријава и ја прикачуваат соодветната документација на http://e-uslugi.mon.gov.mk, а доколку немаат можност електронски да аплицираат, пополнуваат хартиена пријава (евидентен лист) и ја доставуваат потребната документација по конкурсот во студентскиот дом.

Доколку по објавување на конечните списоци со примени студенти по домови, останат непополнети сместувачките капацитети во одреден дом, пријавувањето ќе продолжи сé до пополнување на истите, но најдоцна до 15.11.2021 година.

 

Вести и настани

Back to top
Close Offcanvas Sidebar