Министерство за образование и наука

  / Вести и настани / Заедно да изградиме нови мостови – втор отворен повик за предлози за фондот за интегрирано образование

Заедно да изградиме нови мостови – втор отворен повик за предлози за фондот за интегрирано образование

 

Заедно да изградиме нови мостови – втор отворен повик за предлози за фондот за интегрирано образование

 

Министерството за образование и наука и Мисијата на ОБСЕ во Скопје објавија втор повик за предлози во рамките на проектот на Мисијата „Градење нови мостови“, кој е дизајниран да ги подобри односите меѓу младите со различно потекло и јазици во текот на училишниот ден и преку заеднички наставни активности.

 

Повикот е за Фондот за интегрирано образование, кој ќе обезбеди поддршка на јавните училишта, факултети за обука на наставници/педагошки факултети и општините за промовирање на заеднички наставни активности меѓу децата кои учат на различни јазици и истиот е достапен на овој линк

Можностите за финансирање се дел од напорите на Мисијата да ја зајакне социјалната кохезија преку интегрирано образование и зајакнување на младите под покровителство на донаторите на Мисијата - Кралството Норвешка, Република Полска, Големото Војводство Луксембург и Соединетите Американски Држави. 

Проектот се надоврзува на претходната работа на Мисијата за меѓуетничка интеграција во образованието за унапредување на демократијата и социјалната кохезија во земјата, вклучително и оригиналниот фонд за градење мостови, кој поддржа речиси 200 училишта и градинки за организирање заеднички воннаставни активности од кои директна корист имаат повеќе од 35.000 ученици.

 

 

Вести и настани

Back to top
Close Offcanvas Sidebar