Министерство за образование и наука

  / Вести и настани / Местото на учениците е во училишните клупи, интензивно работиме на подигнување на безбедноста во училиштата

Местото на учениците е во училишните клупи, интензивно работиме на подигнување на безбедноста во училиштата

 

Местото на учениците е во училишните клупи, интензивно работиме на подигнување на безбедноста во училиштата

 

 

Наставата во средните училишта во Скопје каде во изминатите денови имаше повремени прекини, мора да продолжи, а училишните раководства кои се најодговорни за квалитетен и безбеден воспитно – образовен процес, согласно позитивните правни прописи, имаат должност да изнајдат начин и до крајот на првото полугодие да ги надоместат пропуштени часови.

 

Местото на учениците е во училишните клупи и секој прекин на наставата го попречува нивниот правилен развој. Затоа МОН во координација со МВР, локалните самоуправи, раководствата на училиштата и низа партнерски домашни и меѓународни организации континуирано работат на нивна заштита преку подигнување на безбедноста во училишните објекти.

 

Осудуваме секаков обид за наштетување на воспитно – образовниот процес на учениците. Создавањето страв и паника кај младите и одвлекување на вниманието од секојдневни училишни обврски, подразбира и наштетување на иднината на државата. Се надеваме дека оние кои во повеќе наврати ја попречуваа работата на неколку училишта во Скопје час поскоро ќе бидат пронајдени и соодветно санкционирани.

 

Вести и настани

Back to top
Close Offcanvas Sidebar