Министерство за образование и наука

  / Вести и настани / МОН:Субвенциониран оброк може да користат редовните студенти од државните и приватните универзитети

МОН:Субвенциониран оброк може да користат редовните студенти од државните и приватните универзитети

 

МОН:Субвенциониран оброк може да користат редовните студенти од државните и приватните универзитети

 


Министерството за образование и наука информира дека право на користење на финансиската поддршка за субвенциониран студентски оброк во месечен износ од 2.400 денари ќе имаат сите редовни студенти на додипломски студии на државните и приватните високообразовни установи. Оваа финансиска поддршка ќе стартува од октомври годинава, а студентите за да ги добијат средствата освен што треба да се државјани на Република Северна Македонија, треба да ги исполнуваат и следните услови:


-да не се во редовен работен однос;

 
-да не се регистрирани како индивидуални земјоделци;


-да немаат месечен приход по кој било основ поголем од минималната нето-плата во тековната година.


Правото на субвенциониран студентски оброк ќе се остварува преку аплицирање, за што МОН дополнително и навремено ќе ја информира јавноста.

 

 

 

Вести и настани

Back to top
Close Offcanvas Sidebar