Министерство за образование и наука

  / Вести и настани / Меѓународна парламентарна стипендија 2022

Меѓународна парламентарна стипендија 2022

 

Амбасадата на Сојузна Република Германија во Скопје известува за можноста за добивање на „Меѓународна парламентарна стипендија“ (ИПС) од страна на Германскиот Бундестаг за 2022 година.

Млади дипломци од Источна и Југоисточна Европа, Франција, Израел, САД и арапските земји добиваат можност да хоспитираат кај пратеник во Германскиот Бундестаг и на тој начин преку теорија и пракса да го запознаат германскиот парламентарен систем.

Програмата трае од 1 март до 31 јули 2022. Меѓу другото, предуслов за избор се одлични познавања на германскиот јазик и политика, општество и историја.

За дополнителни информации : www.bundestag.de/ips   или  www.skop.diplo.de .

 

Крајниот рок за пријавување е 31 јули 2021 година.

Апликациите треба да се достават до Германската амбасада во Скопје по е-маил (info@skop.diplo.de) која го прави првиот избор. Избраните кандидати ќе бидат поканети во Амбасадата на интервју со комисија од Германскиот Бундестаг.

 

Вести и настани

Back to top
Close Offcanvas Sidebar