Министерство за образование и наука

  / Конкурси / Повик за грантови на Европскиот истражувачки совет

Повик за грантови на Европскиот истражувачки совет

 

 

Европската Комисија го објави првиот повик од Програмата Хоризон Европа: ERC-2021-STG –Грантови за почетна фаза на Европскиот истражувачки совет. 

 

Линкот за аплицирање: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home

 

Целта на почетниот грант на  ERC-2021-STG е да ги поддржи извонредните млади истражувачи кои се во фаза на започнување на свои независни истражувачки проекти и формирање истражувачки тимови. Овој повик е отворен за истражувачи од целиот свет кои имаат намера да ги извршуваат своите истражувачки активности во некоја од земјите-членки на ЕУ или во придружна земја, вклучително и во земјата на потекло / престој.

 

Услов е да има поминато најмалку 2 и најмногу 7 години од одбраната на докторатот во моментот на објавување на Повикот. Неопходно е истражувачот да покаже потенцијал за независност на истражувањето (на пр. Со фактот дека има објавено барем еден труд без својот ментор).

 

Крајниот рок за аплицирање е 08 април 2021 година

 

Календар  на отворени и наjвени повици:

Повици

Датум на објавување

Краен рок

Буџет во милиони евра

 

ERC Starting Grant Грантови за почетна фаза

25.02.2021

08.04.2021

619

ERC Consolidator Grant

Грантови за зајакнување на тимови

11.03.2021

20.04.2021

633

ERC Advanced GrantГрантови за напредна фаза

20.05.2021

31.08.2021

625

 

Контакт информации:

Станка Петковска,

Национално контакт лице за Европски истражувачки совет

stanka.petkovska@mon.gov.mk

 

Конкурси

Back to top
Close Offcanvas Sidebar