Министерство за образование и наука

  / Вести и настани / Поради високите температури, МОН препорачува основните училишта да работат со скратени наставни часови

Поради високите температури, МОН препорачува основните училишта да работат со скратени наставни часови

 

Поради високите температури, МОН препорачува основните училишта да работат со скратени наставни часови

 

Со оглед на високите температури кои ја зафатија територијата на Република Северна Македонија, а имајќи предвид дека наставната година за учениците од основните училишта трае до 17.06.2024 година, Министерството за образование и наука препорачува:

- Основните училишта наставата да продолжат да ја реализираат со скратени наставни часови, но да се внимава да се запази суштината на наставната материја која се изучува;

- Училниците и другите простории кои се користат во училиштето постојано да се проветруваат;

- Да се насочуваат учениците и да им се дава можност да конзумираат поголемо количество на вода;

- Да им се препорача на учениците да не конзумираат масна храна и храна која содржи поголемо количество на шеќери за време на училишниот ден.

Овие препораки се дел од Општите препораки за заштита од топлотен бран на Центрите за јавно здравје, а согласно Здраствениот акциски план за превенирање на последиците од топлотните бранови врз здравјето на граѓаните на Република Северна Македонија.

[ среда, 12 јуни 2024 ] [ 0 ]

 

Вести и настани

Back to top
Close Offcanvas Sidebar