Шаќири: Светска банка оцени дека Проектот за унапредување на основното образование се реализира со високо задоволителна динамика

 

Шаќири: Светска банка оцени дека Проектот за унапредување на основното образование се реализира со високо задоволителна динамика

 

 

Мисијата на Светска банка од октомври годинава оцени дека Проектот за унапредување на основното образование има високо задоволителна динамика на спроведување на активностите и исполнување на индикаторите за напредок.  Овој проект е дел од четиригодишната Стратегија на Светска банка за партнерство со земјата за периодот 2019-2023 година и предвидува инвестиции од 21,5 милиони евра во основното образование, насочени кон  подобрување на  условите за учење и решавање на најприоритетните предизвици кои се директно или индиректно поврзани со развојот на човечкиот капитал.

 

Ова е дел од излагањето на министерот за образование и наука Јетон Шаќири на денешната средба со Фадиа Саада, директор за човечки развој за Европа и Централна Азија, на која присуствуваа и министерот за финансии Фатмир Бесими, министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска и министерoт за здравство Беким Сали.