Министерство за образование и наука

  / Вести и настани / Царовска до пратеникот Стојаноски: Го блокирате напредокот во образованието манипулирајќи родители, наставници и деца

Царовска до пратеникот Стојаноски: Го блокирате напредокот во образованието манипулирајќи родители, наставници и деца

 

Царовска до пратеникот Стојаноски: Го блокирате напредокот во образованието манипулирајќи родители, наставници и деца

 

Министерката за образование и наука Мила Царовска одговарајќи на прашање на пратеникот Бојан Стојаноски од ВМРО-ДПМНЕ, дали има план и концепт за реформите во образованието, истакна дека МОН и владата продолжуваат интензивно да работат на сите реформски процеси со точно утврдени рокови, а опозицијата наместо да даде конструктивни предлози ги манипулира наставниците, родителите и учениците и ги блокира процесите во Собрание.

 

“Денеска ја отворив вашата предизборна програма и во делот на образованието замислете вие ветувате дигитализација, платформа за е -учење, подготовка на видео материјали од наставници и подготовка на е дигитални учебници. Сето тоа за коешто ние денеска зборуваме. Да бевте конструктивна опозиција ќе се вклучите во овој процес и ќе работевте на подобрување и осовременување на образованието. Но вие се обидовте да манипулирате со родители, наставниците и најтрагично со децата”, рече Царовска.

 

Министерката истакна дека 12 години ВМРО -ДПМНЕ владееше и имаше можност да направи образование како во развиените земји, но парите ги потрошивте на глупости и на лични интереси.

 

“Од ова се обидуваме и денес да се отплеткаме, од ексклузивни права за учебници коишто се екстремно неквалитетни, наставни програми кои ги плативте 3 милиони евра” рече Царовска.

 

Вести и настани

Back to top
Close Offcanvas Sidebar