header-mk

Во тек е селекцијата на ученици за Спортската академија

Спортската академија за средношколци талентирани за спорт покрај паралелки во Скопје, од следната учебна 2014/2015 година ќе има и дисперзирани паралелки во уште седум градови низ Македонија - Гостивар, Прилеп,

Промовирани дипломирани филолози на факултетот „Блаже Конески”

На 100 нови филолози од различни катедри на факултетот „Блаже Конески” во Скопје денеска свечено им беа врачени дипломите за завршени студии. На тие со најдобар успех дипломата им ја

Отворен ден на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје денеска на својот кампус организираше отворен ден „Запознајте го УКИМ“, на којшто факултетите ги претставуваат програмите за прв, втор и трет циклус. Кампусот

Отворен саемот за образование и кариера

17 домашни и 13 странски изложувачи учествуваат на 17. Денови на образование и кариера, кои од денеска до 12 април се одржуваат во втората хала на Скопскиот саем. Манифестацијата за

Фондот за иновации и технолошки развој ги промовира можностите за компаниите

Денеска пред Сојузот на стопанските комори беа презентирани можностите кои Фондот за иновации и технолошки развој во следниот период ќе ги нуди на македонските компании за развој, промоција и комерцијализација

http://mon.gov.mk/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/275229selekcija_uchenici_SA1.jpg http://mon.gov.mk/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/193414filolozi1.jpg http://mon.gov.mk/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/970172otvoren_den_uni_00.jpg http://mon.gov.mk/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/346770denovi_na_obrazovanie_14_06.jpg http://mon.gov.mk/components/com_gk2_photoslide/images/thumbm/841307fond_invacii.JPG

Активности на министерството

Во тек е селекцијата на ученици за Спортската академија

Спортската академија за средношколци талентирани за спорт покрај паралелки во Скопје, од следната учебна 2014/2015 година ќе има и дисперзирани паралелки во уште седум градови низ Македонија - Гостивар, Прилеп, Струмица, Велес, Битола, Штип и во ...

Повеќе...

Промовирани дипломирани филолози на факултетот „Блаже Конески”

На 100 нови филолози од различни катедри на факултетот „Блаже Конески” во Скопје денеска свечено им беа врачени дипломите за завршени студии. На тие со најдобар успех дипломата им ја врачи министерот за образование и наука Спиро Ристовски, кој истакна дека новодипломираните го зголемуваат образовниот и научен капитал на ...

Повеќе...

Отворен ден на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје денеска на својот кампус организираше отворен ден „Запознајте го УКИМ“, на којшто факултетите ги претставуваат програмите за прв, втор и трет циклус. Кампусот го посетија министерот за образование и наука Спиро Ристовски и ректорот на УКИМ Велимир Стојковски. Министерот Ристовски изјави дека на крајот на овој месец треба да бидат дефинирани квотите за упис на ...

Повеќе...

Отворен саемот за образование и кариера

17 домашни и 13 странски изложувачи учествуваат на 17. Денови на образование и кариера, кои од денеска до 12 април се одржуваат во втората хала на Скопскиот саем. Манифестацијата за отворена ја прогласи Даниела Глигоровска, извршен директор на Скопски саем, во присуство на министрите за образование и наука и за внатрешни работи Спиро Ристовски и Гордана ...

Повеќе...

Фондот за иновации и технолошки развој ги промовира можностите за компаниите

Денеска пред Сојузот на стопанските комори беа презентирани можностите кои Фондот за иновации и технолошки развој во следниот период ќе ги нуди на македонските компании за развој, промоција и комерцијализација на иновации. Квалитетот ќе биде единствен критериум за поддршка на проектите, а првите се очекуваат во Септември ...

Повеќе...

Одбележан Меѓународниот ден на спортот

По повод 6 април, Меѓународниот ден на спортот, министерот за образование и наука Спиро Ристовски и градоначалникот на Град Скопје Коце Трајановски го посетија средното училиште „Здравко Цветковски“, кое важи за едно од најактивните училишта на спортско поле. Во оваа прилика, Ристовски истакна дека развојот на училишниот спорт е меѓу приоритетите на министерството и дека Владата и МОН се фокусирани на два типа реформи со цел што повеќе основци и средношколци да се поттикнат да ...

Повеќе...

Новости


Известување за Летна енергетска школа во Баку (BSES), организирана од Дипломатската академија на Азербејџан

Министерството за образование и наука на Република Македонија соопштува дека Амбасадата на Република Азербејџан известува за учество на Летната енергетска школа во Баку (BSES) која е организирана од Дипломатската академија на Азербејџан, а ќе се одржи од 05 до 18 јули 2014 година.

Повеќе...

 

Започнува селекцијата на учениците за спортските паралелки - Спортски таленти

Спортската академија по трет пат започнува потрага по спортски таленти во Република Македонија, коишто ќе бидат дел од спортските паралелки во фудбал, ракомет, кошарка и тенис во учебната 2014/2015 година, кои освен во Скопје, ќе бидат распределени и во неколку други градови:

Повеќе...

 

Јавен оглас за рецезенти на учебници (2014)

Врз основа на член 16 став 1 од Законот за учебници за основно и средно образование (“Службен весник на Република Македонија” бр. бр.98/2008, 99/2009, 83/10, 36/11, 135/11, 46/12, 24/13, 120/13 и 29/14), директорот на Педагошката служба, распишува Јавен оглас за рецезенти на учебници.

Повеќе...

 

Правилник за стандардите за исхраната и за оброците во основно училиште

Врз основа на член 62 став 2 од Законот за основното образование („Службен весник на РМ“ бр. 103/08, 33/10, 116/10, 18/11, 51/11, 6/12, 100/12, 24/13, 41/14), министерот за образование и наука донесе: Правилник за стандардите за исхраната и за оброците во основно училиште.

 

Правилникот може да се превземе тука.

 

Конкурс за прием на ученици во јавните ученички домови во РМ за учебната 2014/2015 година

Врз основа на член 27 од Законот за ученичкиот стандард (“Службен весник на Република Македонија” број 52/05, 117/08, 17/11, 135/11, 15/13 и 41/14) и Правилникот за начинот и постапката за прием на учениците во јавните ученички домови („Службен весник на Република Македонија“ број 55/10 и 49/11), МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА распишува Конкурс за прием на ученици во јавните ученички домови во Република Македонија за учебната 2014/2015 година.

Повеќе...

 

Конкурс за запишување ученици во јавните средни училишта во учебната 2014/2015 година во Р. Македонија

Во согласност со член 42 од Законот за средното образование („Службен весник на Република Македонија” број 44/95, 24/96, 34/96, 35/97, 82/99, 29/2002, 40/2003, 42/2003, 67/2004, 55/2005, 113/2005, 35/2006, 30/2007, 49/2007, 81/2008, 92/2008, 33/10, 116/10, 156/10, 18/11, 51/11, 6/12, 100/12, 24/13, 41/14) и Законот за стручно образование и обука („Службен весник на Република Македонија” број 71/06, 117/08, 148/09, 17/11, 24/13, 137/13 и 41/14) запишувањето ученици во јавните средни училишта се врши по пат на

Повеќе...

 

Министер

Spiro Ristovski 13 web

Спиро Ристовски

Министер за образование и наука на Република Македонија

misija-vizija-button-web

politika-kvalitet-web

eksterno1-baner1-4

eDnevnik-14-baner2

 

plagjati-14-baner2NaukaMK-baner-14 patent-logo1

eduvideo-14

skoool-mk-web

sportski-igri-web

e-ucebnici

domovi-web

matura-baner-14BRO-baner-14aCSOO-14-web 2 Logo_DIC

edulaws-web

1000knigi-baner-14

interaktivna-webr

              Министерство за образование      
и наука 
 ул. Св. Кирил и Методиј бр.54
 1000 Скопје
 Република Македонија


Тел:   +389 2 3117 896
Факс: +389 2 3118 414    
Е-пошта: contact@mon.gov.mk      

 

 

 119931-matte-grey-square-icon-social-media-logos-facebook-logo-300x300 Придружете ни се на Facebook      

 

 


Copyright © 2014 mon.gov.mk            

Сите права се заштитени.