Ivanovska: Kuzhinierëve të rinj i nevojiten njohuri cilësore dhe mbështetje që të qëndrojnë dhe të ndërtojnë karrierë në Maqedoni

Ivanovska: Kuzhinierëve të rinj i nevojiten njohuri cilësore dhe mbështetje që të qëndrojnë dhe të ndërtojnë karrierë në Maqedoni

 

Kuzhinier me reputacion ndërkombëtar, nga rajoni dhe Evropa, nga data 12 deri më 17 tetor mbajnë master-klasë në Strumicë, ku marrin pjesë nxënës dhe studentë të hotelerisë. Sekretari shtetëror në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës, Elena Ivanovska, tha se kjo është mundësi e mirë të mësojnë nga më të mirët dhe të fitojnë jo vetëm aftësi kuzhinierike, por edhe disiplinë, kreativitet dhe gjithçka tjetër që i karakterizon kuzhinierët e mirë.

“Në kuadër të reformës për arsim më cilësor, përkushtimi ynë është që çdo fëmijë të ketë mundësinë të zhvillojë potencialin e tyre. Të rinjtë që vendosin të kualifikohen si kuzhinierë profesional, në kuadër të arsimit dual, krahas njohurive teorike, kanë mundësinë edhe për punë praktike, ku është e disponueshme edhe mbështetja përmes ndarjes së bursave,” theksoi Ivanovska.

Në master-klasa, të rinjtë fitojnë njohuri praktike dhe Ivanovska falënderoi Gastromak-un dhe subjektet tjera shoqërore-përgjegjëse për mbështetjen që u ofrojnë nxënësve në shkollat hotelierike.

Profesioni i kuzhinierit, kuzhina dhe gastronomia po bëhen gjithnjë e më atraktive në Maqedoni, ku ushqimet tradicionale, përbërësit lokalë dhe teknikat e përgatitjes së ushqimit njihen si resurse strategjike në kuadër të Strategjisë Kombëtare për Specializim Inteligjent. Prandaj, siç theksoi Ivanovska, është e rëndësishme të investohet në arsimimin e këtyre ambasadorëve të rinj të Maqedonisë, të cilët do t’i mësojmë dhe trajnojmë që përmes ushqimit të tregojnë historinë e bukurive të pafund të vendit dhe ta pozicionojnë atë si destinacion të dëshiruar gastronomik.

“Më lejoni t’ua rikujtoj rëndësinë dhe përkushtimin tim për qëndrimin e kuadrove të reja profesionale në Maqedoni, sepse askund nuk mund të jetë më mirë se në shtëpi. Si Qeveri, punojmë me përkushtim për të ngritur standardin dhe cilësinë e jetës në vend, por e ardhmja e këtij vendi është në duart tona. Të gjithë ne duhet t’i inkurajojmë të rinjtë profesionistë se edhe në vendin e tyre mund të arrijnë sukses, njohje dhe përmbushje, veçanërisht nëse gatuajnë me dashuri dhe kreativitet,” tha Ivanovska.

Gastromak është shoqatë kombëtare e kuzhinierëve dhe punonjësve të hotelerisë në Maqedoni, e cila është anëtare e Federatës Botërore të Kuzhinierëve – WAKS.

Accessibility Menu