Ministria e Arsimit dhe Shkencës e Republikës së Maqedonisë së Veriut

  / Lajme dhe Ngjarje / Carovska vizitoi Fakultetin e Farmacisë në Universitetin Kirili dhe Metodi ku Ministria e Arsimit dhe Shkencës investon 20 milionë denarë për zhvillimin e laboratorëve shkencorë

Carovska vizitoi Fakultetin e Farmacisë në Universitetin Kirili dhe Metodi ku Ministria e Arsimit dhe Shkencës investon 20 milionë denarë për zhvillimin e laboratorëve shkencorë

 

Carovska vizitoi Fakultetin e Farmacisë në Universitetin Kirili dhe Metodi  ku Ministria e Arsimit dhe Shkencës investon 20 milionë denarë për zhvillimin e laboratorëve shkencorë

 

 

Fakulteti i Farmacisë në UKM është një nga institucionet e arsimit të lartë ,të cilëve përmes  thirrjes së Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës u janë miratuar mjete financiare   për përmirësimin e kushteve për  punë në laboratoret  si dhe për sigurimin e më shumë mundësive  për shkencëtarët dhe studiuesit. Fakulteti do të shfrytëzojë  gati 20 milionë denarë për furnizimin  e pajisjeve të reja dhe për futjen e disa metodave të reja në funksionimin e 5 laboratorëve apo qendrave  për analizë në përbërjen e tij.

 

Për këtë informoi sot ministrja e Arsimit dhe Shkencës Milla Carovska , pasi  vizitoi  fakultetin ku  mbajti  takim me udhëheqsinë  dhe diskutuan  në detaje  për mënyrën se si do të përdoret mbështetja financiare, e cila do të paguhet në faza në dy vitet e ardhshme.

 

“Nga bisedimet me udhëqësinë  e fakultetit, mjetet financiare  kanë një rëndësi të veçantë për ata sepse me vite nuk kanë marrë asnjë buxhet nga shteti për këtë qëllim,dhe tani do të kenë mundësi t`i pajisin laboratorët, të forcojnë shërbimet nëpjesën e kontrollimit  dhe përcaktimin  e barnave të falsifikuara.”, do të avancojë procedurën për analizën e produkteve natyrore etj.

 

“Më vjen mirë që ju dalim në ndihmë   dhe ju  njoftoj se kjo mbështetje do të intensifikohet edhe më shumë në periudhën e ardhshme”, tha Carovska.

 

Ministrja  theksoi se synimi i Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës si dhe i Qeverisë është që të investojnë në shkencën e aplikuar nga e cila përfiton e gjithë shoqëria.

 

  “Qëllimi ynë është që në vazhdimësi të rrisim buxhetin për shkencën. Nëse para 3 vitesh kishim buxhet prej 250 milionë denarë, këtë vit kemi gati dyfishin dhe ato  nuk janë të pashfrytëzuara. Ato shpërndahen dhe investohen. Vetëm gjatë muajit të kaluar, përmes thirrjes që përmenda, për ndarjen e mjeteve për përforcimin e resurseve laboratorike, do të ndajmë 224 milionë denarë për 44 projekte, ndërsa për  thirrje tjetër për mbështetjen e realizimit   projekteve kërkimore-shkencore nga institutet shkencore publike “ do të shfrytëzohen 19 milionë denarë”, potencoi  Carovska.

 

Por, ajo që është veçanërisht e rëndësishme, siç u shpreh, përveçse në kushtet e punës dhe në financimin e projekteve shkencore, Ministria e Arsimit dhe Shkencës dhe Qeveria veprojnë edhe nga një aspekt tjetër - sigurimi i kuadrove të rinj që do të merren me shkencë në të ardhmen.

 

“Në këtë  drejtim, për herë të parë këtë vit kemi futur edhe bursa për ciklin e tretë të studimeve për disa profesione deficitare. “Ndajmë  15 bursa prej 18.000 denarë për 12 muaj në vit  ndërsa pas  një dekadë të plotë kthyem edhe  dhe bursat për studime pasdiplomike  në vend gjithashtu ndajmë  50 bursa nga 9.000 denarë për 9 muaj në vit, për fushat  ku ekziston kuadër deficitar” theksoi  ministrja , duke shtuar se shteti nuk ka zgjidhje tjetër veçse të investojë në njohuritë e qytetarëve, në inovacione, në projekte shkencore dhe vetëm në këtë mënyrë të bëhemi një vend konkurrues në dimensionet ndërkombëtare.

 

 

 

 

Lajme dhe Ngjarje

Back to top
Close Offcanvas Sidebar