Ministria e Arsimit dhe Shkencës e Republikës së Maqedonisë së Veriut

  / Lajme dhe Ngjarje / Carovska: Veprat e Blazhe Koneskit frymëzojnë të rinjtë që të krijojnë dhe kontribuojnë në zhvillimin e gjuhës dhe identitetit tonë

Carovska: Veprat e Blazhe Koneskit frymëzojnë të rinjtë që të krijojnë dhe kontribuojnë në zhvillimin e gjuhës dhe identitetit tonë

 

Carovska: Veprat e Blazhe Koneskit  frymëzojnë të rinjtë që të krijojnë dhe kontribuojnë në zhvillimin e gjuhës dhe identitetit tonë

 

Me rastin e 100- vjetorit të lindjes së Bllazhe Koneskit, Ministria e Arsimit dhe e Shkencës organizoi konkurs për nxënësit e  shkollave fillore të frymëzuar nga veprat e tij. 27 fituesit e përzgjedhur sot në manifestimin e organizuar për këtë qëllim, ministrja e Arsimit dhe e Shkencës Milla Carovska ndau çmime simbolike.

“Kemi vendosur që 100- vjetorin e lindjes së një prej figurave më të njohura maqedonase ta shënojmë së bashku me nxënësit e shkollave fillore, me më të rinjtë në sistemin arsimor, për të treguar se Blazhe Koneski mësohet në shkolla që në moshë të hershme dhe të rinj. e dinë kush është dhe për kë bëhet fjalë, e dinë “Cili është kontributi i tij në zhvillimin e kulturës, letërsisë, traditës, shkencës maqedonase dhe në përgjithësi kontributit të tij në ndërtimin e identitetit kombëtar”, tha Carovska.

Duke i uruar fituesve, por edhe të gjithë pjesëmarrësit e tjerë në konkurs, Carovska tha se përmes punimeve të dorëzuara, nxënësit dëshmuan se kanë të dhëna dhe njohuri të mjaftueshme për jetën e Koneskit, veprat e tij, dhe ata nga klasat e larta e dinë se ai ka marrë pjesë. në standardizimin e gjuhës maqedonase dhe zhvilloi gramatikën dhe drejtshkrimin e gjuhës letrare maqedonase.

“Jam krenare për gjeneratat e reja. Ata do të ruajnë karakterin dhe veprën e gjigantëve si Koneski. Ata ndërtojnë dhe do të ndërtojnë kulturë dhe traditë”, tha Carovska, duke theksuar se Qeveria është e përkushtuar që të krijojë gjenerata cilësore të nxënësve që do ta duan atdheun e tyre dhe do të kontribuojnë në zhvillimin e të gjitha segmenteve dhe sferave në shoqëri dhe në atë drejtim. Siç tha , po bëjmë edhe reformat e sistemit arsimor kombëtar, të nisura këtë vit  pikërisht në arsimin fillor.

Konkursi parashikonte garën e nxënësve të shkollave fillore në 6 kategori të ndryshme. Nxënësit nga klasa e parë deri në të tretën aplikuan me punime në temat “Blazhe Koneski përmes vizatimit” dhe “Shkronjat përmes vizatimit”, dhe konkurruan për fotografinë më të mirë. Ndërsa nxënësit e tjerë nga klasa e katërt deri në të nëntën kanë shkruar në temat “Koneski akoma është i gjallë  ndaj atdheut – gjuhës” dhe “Poezia e Bllazhe Koneskit – frymëzimi ynë i pashtershëm”, dhe janë përzgjedhur poezia, tregimi dhe krijmtaria/fotografia më e mirë. Fituesit në mënyrë simbolike u shpërblyen me dy koleksione të veprave të Blazhe  Koneskit.

[ Monday, November 29, 2021 ] [ 1 ]

 

Lajme dhe Ngjarje

Back to top
Close Offcanvas Sidebar