Ministria e Arsimit dhe Shkencës e Republikës së Maqedonisë së Veriut

  / Lajme dhe Ngjarje / Carovska: Me paralele të reja të dyfishta në Veles sigurojmë kuadro të kërkuara nga profesioni makineri, elektroteknikë, kimi-teknologji, hotelieri-turizëm dhe shëndetësi

Carovska: Me paralele të reja të dyfishta në Veles sigurojmë kuadro të kërkuara nga profesioni makineri, elektroteknikë, kimi-teknologji, hotelieri-turizëm dhe shëndetësi

 

Carovska: Me paralele të reja të dyfishta në Veles sigurojmë kuadro të kërkuara nga profesioni makineri, elektroteknikë, kimi-teknologji, hotelieri-turizëm dhe shëndetësi

 

 

Ministrja e Arsimit dhe Shkencës Milla Carovska sot si pjesë e ditëve të hapura të fushatës "Mëso me mençuri, puno me  profesionalizëm" i vizitoi dy shkollat ​​e mesme profesionale "Kole Nedellkovski" dhe "Dimitrija Çupovski" në Veles, ku nga shtatori hapen paralele të reja me profesione të kërkuara nga kompanitë.

 

Në stendat e vendosura në oborret e shkollave, gjysmë-maturantët kanë mundësi të informohen për përfitimet dhe mundësitë që i ofron arsimi i mesëm profesional.

 

“Gëzohem që ka interes tek nxënësit e klasave të nënta të dinë më tepër për arsimin e mesëm profesional dhe që pata mundësi të flas me ta cilat janë afinitetet e tyre. Këtu në Veles dhe atë si është i nevojshëm kuadri nga fusha e makinerisë, elektroteknikës, kimi-teknologji, hotelieri-turizëm dhe natyrisht profesioni shëndetësi.

 

Besoj se të rinjtë nuk do të gabojnë nëse vendosin të zgjedhin një nga profesionet e theksuara, veçanërisht në ato ku kemi arsim të dyfishtë, ndërsa ai është në profesionin kimi-teknologji dhe makineri, përmes të cilit, falënderimin mbështetjes së kompanive të mëdha vendore si Brako, Leov, Markart dhe Rontis do të ketë trajnim praktik mirë të organizuar për nxënësit drejtpërdrejt në vend punë. Ajo përsëri, do të thotë orë interesante dhe fitim të aftësive praktike cilësore me të cilën më lehtë arrihet suksesi në planin profesional ",  deklaroi ministrja Carovska.

 

Nga viti i ardhshëm shkollor, Ministria e Arsimit dhe Shkencës sjell bursa prej 3500 denarë në muaj për nxënësit nga paralelja e dyfishtë mujore, por ende motivimi më i madh duhet të jetë mundësia për performancë të shpejtë dhe të suksesshme në tregun e punës pas formalizmit të arsimit.

 

"Në regjistrimin në shkollën e mesme kanë mbetur diçka më shumë se 1 muaj, kohë e mjaftueshme për gjysmëmaturantët   të mendojnë mirë dhe të marrin vendim të vërtetë sipas afiniteteve personale dhe situatës në tregun e punës," tha Carovska.

 

Në dy shkollat ​​e mesme profesionale në Veles është planifikuar të regjistrohen gjithsej 508 nxënës në vitin e parë. Prej tyre, 322 nxënës në 10 paralele me mësim në gjuhën maqedonase janë në SHMK "Kole Nedelkovski", ndërsa 186 të tjerë në 6 paralele në gjuhën maqedonase në SHMK "Dimitrija Çupovski".

 

 

Lajme dhe Ngjarje

Kumtesë
4/15/2024
Back to top
Close Offcanvas Sidebar