Ministria e Arsimit dhe Shkencës e Republikës së Maqedonisë së Veriut

  / Lajme dhe Ngjarje / Carovska me rastin e 16 ditëve të aktivizmit: Me arsim cilësor për parandalim në dhunën ndaj vajzave dhe grave

Carovska me rastin e 16 ditëve të aktivizmit: Me arsim cilësor për parandalim në dhunën ndaj vajzave dhe grave

 

Carovska me rastin e 16 ditëve të aktivizmit: Me arsim cilësor për  parandalim në dhunën ndaj vajzave dhe grave

 


Ministrja e Arsimit dhe Shkencës Milla Carovska në video fjalimin me rastin e shënimit të 16 ditëve të aktivizmit tha se për dhunën me bazë gjinore duhet të flasim vazhdimisht, ndërsa jo vetëm në ditët kur zgjat fushata.

Carovska e cila është aktiviste prej kohësh në luftën dhe forcimin e të drejtave të grave, tha se Qeveria por Ministria e Arsimit dhe Shkencës  me përkushtim punojnë për zhdukjen e dhunës ndaj grave dhe vajzave, ndërsa kjo bëhet në të gjitha segmentet e shoqërisë dhe përmes arsimit.

"Përpjekjet e mia personale, por edhe përpjekjet e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës janë përmes procesit arsimor të krijojmë sjellje jo të dhunshme të gjeneratave të reja, për zhdukjen e dhunës në çfarëdo formë të jetës sonë të përditshme dhe të inkurajojmë tolerancë dhe respekt. "Në këtë tashmë të përkushtuar po punojmë me heqjen e tekstet shkollore që përmbajnë stereotipe gjinore dhe inkurajojnë agresivitet dhe poshtërim, dhe përmes futjes së materialeve të reja mësimore që e përparojnë barazinë gjinore dhe dallimet," tha Carovska.


Ministrja theksoi se ndikimi i madh pozitiv në gjithë këtë do të ketë edhe futjen e arsimit seksual në arsimin fillor, si dhe forcimin e shërbimeve profesionale në shkollat fillore dhe të mesme që do të punojnë për të mbrojtur shëndetin mental të nxënësve dhe mësimdhënësve.


"Si qeveri vitet e kaluara kemi bërë shumë për parandalimin dhe mbrojtjen nga dhuna me bazë gjinore. Duke filluar nga ratifikimi i Konventës së Stambollit, në forcimin e rrjetit për ndihmë dhe mbështetje dhe veprimin e mekanizmave për edukim dhe parandalim. Por kjo është betejë që duhet ta udhëheqim të gjithë së bashku si shoqëri.


Prandaj, sot ju bëj thirrje që të mos heshtim kurrë për dhunën, të ndikojmë në emër të të gjithë atyre që kanë nevojë për ndihmën tonë. T`i përgjigjemi sfidës që prish më të shenjtën - sigurinë dhe sigurinë e secilit prej nesh. Ngjyra e portokalltë është vetëm ngjyrë  derisa të bëhet simbol, në përpjekje të përbashkët. Ndërsa për atë jemi të nevojshëm të gjithë. "Të paraqesim dhunën, t’ia shtrijmë dorën, të ndihmojmë," tha Carovska.

[ Wednesday, November 25, 2020 ] [ 35 ]

 
Back to top
Close Offcanvas Sidebar