Меѓународната невладина организација Македонија2025 го отвори повикот за прием на апликации во склоп на Фондот за поддршка на талентирани студенти за тековната 2019 година. По успешноста на минатогодишниот пилот-проект, Фондот обезбеди средства да помогне на талентирани млади од Македонија во периодот од 2019-2022. Во текот на оваа година, ќе се стипендираат 10 индивидуи, при што поддршката за секој кандидат ќе изнесува 60 илјади денари.

Кој може да аплицира?
• Средношколци со успех 5.00 / студенти со просек над 9.00;
• Добитници на дипломи и награди во областа на природни науки, компјутерско програмирање и друго;
• Предност имаат студенти/ученици кои доаѓаат од социјално ранливи семејства со финасиски приход во семејството под 22.000 денари месечно;
• За аплицирање за стипендии во текот на наредните години, избраните кандидати треба да одржуваат контиуниран успех и да имаат развој во постигнувањата.

Како да аплицирате?
За да аплицирате, Ве молиме следните документи на македонски јазик, да ги доставите електронски на Маја Сталеска - Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.:
• Биографија до 200 зборови;
• Сертификати и дипломи од награди во различни дисциплини;
• Мотивационо писмо во кое се посочува зошто е потребна поддршката;
• Релевантни документи за приказ на месечниот финансиски приход во семејството;
• Препораки од професори/релевантни институции или индивидуи.

Дополнително, Фондот ќе поддржи учество на кандидатите на меѓународни натпревари, менторство и обуки за нивен развој, како и платени пракси во истакнати компании. Техничка поддршка во опрема (компјутер, телефон и друго) исто така ќе биде обезбедена од Фондот.


Крајниот рок за испраќање на документите е 20-ти март. Апликациите ќе ги разгледува комисија составена од истакнати членови и партнери на Македонија2025.

Избраните кандидати кои ги исполнуваат сите наведени услови ќе бидат контактирани до 4-ти април, откако ќе заврши процесот на селекција.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook