Конкурс за доделување на  стипендии во времетраење од 30 (триесет) месеци за студиско усовршување на студенти на редовни, магистерски и докторски студии во Република Словачка

Министерството за образование, наука, истражување и спорт на Република Словачка  во рамки на билатералниот договор со Република Македонија за академската 2018/2019  година доделува стипендии во времетраење од 30 (триесет) месеци наменети за:
- студиско усовршување од 3 до 10 месеци за студенти на редовни, магистерски и докторски студии.

Кандидатите треба  да ги поднесат следниве документи во два примероци:
-Пријавен лист (Application form) пополнет на англиски или словачки јазик – достапен на следниот линк: http://www.minedu.sk/scholarships-offered-within-the-framework-of-bilateral-programs-of-cooperation-new/.
- Кратка биографија - CV  
-Мотивационо писмо,
- Детално подготвен предлог план за студиското усовршување,
- Писмо за прифаќање од страна на институција во Словачка,
- Препораки од универзитески професори- две препораки за студенти на редовни и магистерски студии, една препорака за студенти на докторски студии потпишана од менторот.
- Уверение за положени испити за студенти на редовни и магистерски студии,
- Листа на објавени трудови за студенти на докторски студии,
- Две фотографија со димензии 3.5 cm x 4 cm (димензии на патна исправа).
- Сертификат за познавање на англиски јазик, во случај студентот да не го владее словачкиот јазик.

Крајниот рок за пријавување е 23 март 2018 година.

Пријавниот потпишан лист во оригинал  со останатите пропратни документи се доставуваат  во Министерството за образование и наука (бул. „Кирил и Методиј„ бр. 54, Скопје).

Подетални информации и пропишаните обрасци може да се најдат во текстот на Конкурсот објавен на интернет страната на Министерството: www.mon.gov.mk, (документи/конкурси) или на  тел: 02 3140 185/лице за контакт: Гоце Видановски, како и на интернет страната: http://www.minedu.sk/scholarships-offered-within-the-framework-of-bilateral-programs-of-cooperation-new/

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook