Австрискиот Федерален Канцелар во во рамките на Програмата Artists in – Residence – Programme 2018, во соработка со Култур Контак Австрија објавува Конкурс за грантови за студиски престои за 50 кандидати од странски земји, во Виена и Салцбург, во траење од 1 до 3 месеци со цел за запознавање со австриската уметничка сцена и култура и воспоставување на контакти со австриски уметници со цел за изработка на проекти од соодветната дисциплина. Од кандидатите од културното образование се очекува размена на искуства и вмрежување.

Право на учество за аплицирање за овие грантови имаат уметници кои имаат завршено соодветно образование со добро познавање на англискиот или германскиот јазик и да не се постари од 40 години (да се родени после 31 декември 1977 г.)

Немаат право на учество оние уметници кои оствариле студиски престој во рамките на оваа Програма.

Апликациите се поднесуваат за една од следниве дисциплини:

  • Визуелна уметност (престој од 3 месеци)
  • Уметничка фотографија (престој од 3 месеци)
  • Видео и медиумска уметност (престој од 3 месеци)
  • Композиција (престој од 3 месеци)
  • Литература за деца и младина (престој од 1 – 2 месеци)
  • Литературни преводи (престој од 1 – 2 месеци)
  • Културно образование (престој од 1   месец)

Подетални информации за студиските престои за кандидатите, како и формулар за аплицирање може да се симнат од следнава веб страна:

www.artists-in-residence-austria.at

Крајниот рок за електронското аплицирање на горенаведената веб страна е 18 септември 2017 година.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook