Објавени резултатите од рангирање на универзитетите во Р. Македонија - 2013

Рангирањето на високообразовните институции во Република Македонија за 2013-2014 година е направено по барање на Министерството за образование и наука и истото е објавено на 25 февруари 2014 година. Во рангирањето се вклучени 20 високообразовни институции. При тоа, користени се 21 индикатори за академските перформанси и конкурентноста, а кои се однесуваат на клучните аспекти од работењето на овие високообразовни институции, како што се наставата, истражувањето и социјалната димензија. Се очекува дека ова рангирање ќе придонесе за зголемена транспарентност, ефикасност и квалитет на високообразовните институции во Република Македонија.

Ранг Високообразовна установа Вкупен резултат Резултат за настава и учење Резултат за истражувања Резултат за социјална димензија
1 Универзитет „Свети Кирил и Методиј“ − Скопје  100  62,1  100  44,5
2 Универзитет „Гоце Делчев“ − Штип  85,0  67,2  54,8  74,1
3 Универзитет на Југоисточна Европа − Тетово  84,3  65,6  55,9  72,9
4 Универзитет за информатички науки и технологии „Свети апостол Павле“ − Охрид  83,9  100  36,1  0
5 Универзитет „Свети Климент Охридски“ − Битола  83  60,8  50,7  100
6 Универзитет Американ колеџ − Скопје  80,7  73,6  59,5  10,7
7 Меѓународен Балкански Универзитет − Скопје   75,5  90,4  22,8  27,7
8 Прв приватен универзитет ФОН − Скопје   58,9  61,2  36,2  1,6
9 Државен универзитет во Тетово   56,4  49,3  44,5  6,3
10 Прв приватен универзитет Европски универзитет Република Македонија − Скопје   47,6  58,5  18,2  0
11 Приватна висока стручна школа за новинарство и односи со јавност − Скопје   46,8  64,4  9,2  0,2
12 Приватна висока стручна школа „Еуроколеџ“ − Куманово   46  60,4  12,8  0
13 Приватна висока стручна школа „Факултет за бизнис економија“ − НЕОКОМ − Скопје   45,7  36  42,8  0
14 Универзитет за туризам и менаџмент − Скопје   43,2  40,4  32,6  0
15 Меѓународен универзитет − Струга   41,8  58,9  5,5  3,5
16 Меѓународен Славјански Институт „Г.Р. Державин“ − Свети Николе   41,7  49,7  7,9  30,3
17 МИТ универзитет − Скопје   41  41,2  14  40,3
18 Приватна висока стручна школа „Бизнис академија Смилевски“ − Скопје   40,3  37,1  30,9  0
19 Универзитет за аудиовизуелни уметности−Европска филмска академија ЕСРА Париз−Скопје−Њујорк   35,5  48,7  4,4  8,5
20 Универзите „Евробалкан“ − Скопје   20,8  20,4  /  0

Линк до официјалната веб страна за академско рангирање на светските универзитети тука.

pishtar l sajt MK

Министер за образование и наука

spiro ristovski w2

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

 

 

horizontal mk

 

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

 

 

 

 

 

  • НАЈНОВИ КОНКУРСИ

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook