Sot, më datën 07.09 2017,organizuar nga organizata e shoqërisë civile”Finance Think”,në Hotel “Marriot”është mbajtur një tryezë e rrumbullakët me titullin:”Pesëshe në ditarë –njëshe në PISA: Pesë prioritetet për përmisimin  e cilësisë së arsimit fillor” ambasadori  britanik, HE zoti Charles Garrett dhe ministreja  e arsimit dhe shkencës ,prof.dr. Renata Deskoska.

Në fjalimin e tij, ambasadori  Gareth theksoi se të gjithë janë të prekur nga arsimi,duke filluar me nxënësit, prindërit e tyre,mësuesit dhe shumë të tjerë dhe se të gjithë kanë diçka për të thënë në këtë debat  dhe të  kontribojnë në përmisimin e arsimit.arsimi është një ushqim  i shoqërisë,përmison ekonominë dhe forcon shtetin.Ky është investim i Maqedonisë për ardhmërin e sajë.”-shtoi ai.

Ministreja Deskoska vuri në dukje se qëllimi i tij është i gjithë procesi i vendimmarrjes të jetë i hapur dhe gjithëpërfshirës për mësuesit, për profesorët që të munden të debatojnë dhe ti shprehin mendimet e tyre,përvojën dhe ndikimin për të nrdyshuar ose të miratojë një vendim pamarrë parasysh nëse ai  është  i programës mësimore apo përmbajtje textesh.Shumë gjëra që duhet të ndryshohen kanë lidhje me motivimin e e mësuesve dhe nxënësve, me  kreativitetin në  punë dhe mësim, ,me iniciativë,me gjithëpërfshirje ,me monitorimin e trendeve bashkëkohore në mësimdhënie dhe duke përdorur metoda moderne. Mësuesit ,ne dhe të gjithë sistemi arsimor,duhet ti mësojmë fëmijët tanë se si të mendojnë,e jo se çfarë të mendojnë”,shtoi ajo.

Rezultatet e texteve të kryera në vitin 2000 dhe 2015 tregojnë se studntët maqedonas arrijnë rezultate që janë nën procesin dërkombëtarë.Në vitin 2015 nga 70 vende në botë ,Maqedonia  u  rradhitë e 67–ta në shkencë dhe lexim dhe 66 në matematikë.Vetëm 1 përqindë e nxënësve kishin arritje të shkëlqyeshme,të paktën në një lëndë,dhe madje 52.2 përqind kishin arritje të dobëta në tre lëndët ,këto ishin rezultatet simbas studimeve.

 

zamenik-al

Ministër i Arsimit dhe Shkencës

misija i vizija alb

politika-za-kvalitet alb v3

sektori mon alb v3

organi mon alb v3

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici alb v3

otvoreno-vladino-partnerstvo alb v2

 

AL-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

globalen cas3 

priracnik-alb-baner

baner-al-ipa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banner Tracer AL

SDIS alb   

Lab2-Al

 obrazovanie na vozrasni-alb

Adresa

Ministria e Arsimit dhe Shkencës

Rr. Shën Qirili dhe Metodi Nr. 54

1000 Shkup, Republika e Maqedonisë së Veriut

Copyright © 2016 mon.gov.mk.

Të gjitha të drejtat të mbrojtura.

Kontakte

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Lidhuni me neve

facebook-icon

Na ndiqni në Facebook