Ministreja e arsimit Renata Deskoska mori pjesë në kongresin e Dytë  botërorë resurset e hapura arsimore (RHA), i mbajtur në Lubjanë,Slloveni,organizuar nga UNESCO dhe Qeverija e Republikës së Sllovenisë.

Tema kryesore e kongresit  Dytë botërorë  në burimet e hapura është OER e ,,ESD për arsimin gjithpërfshirës dhe arsim me cilësi të barabartë: nga angazhimi për veprim,,, duke vën fokusin mbi rolin e EZHQ  në përmbushjen e objektivit të katërtë për zhvillim të qëndrueshëm –për të siguruar  përfshirjen    arsimit  cilësorëdhe të barabartëpër ti promovuar mundësitë për të mësuarit gjatë gjith jetës për të gjithë.

,,  Në kongresin e  këtij viti hulumtohen mundësitë  dhe zgjidhjet për sfidat që lidhen me popullarizmi e OER-it, që është duke mundësuar qasje më të madhe të përmbajtjes arsimore .Në këtë drejtim ishin të përfshiera  shumë tema të tilla si mundësi e shfytëzuesve të ken qasje,për të ri-përdorendhe për të ndarë çështjet ESD,çështjet  që jan të lidhura me gjuhet dhe barierat kulturore,duke bërë të mundur qasjen në përmbajtjen e cilësisë ,interesavekomerciale ,si dhe sqarimet se  çka dhe çfarë mundë të  koniderohenr burimet e hapura  arsimore,, ka informuar ministreja Deskoska.

Koncepti i "resurset e hapura arsimore (RHA)" i referohet të gjitha burimet arsimore që janë të hapura dhe në dispozicion për përdorim të lirë për qëllime edukative dhe kërkimore. Ideja e EZHQ është që të rrisë transferimin e njohurive, pra për të përmirësuar aksesin në njohuri dhe të mësuarit mundësi, dhe kështu të lejojë të gjithë mundësi për të përmirësuar cilësinë dhe për të zgjeruar qasjen në libra dhe formave të tjera të përmbajtjes arsimore për të katalizuar përdorimin inovativ të përmbajtjes dhe për të nxitur kreativitetin dhe krijimin e përmbajtjeve të reja arsimore.

"Maqedonia duhet të bëjë përpjekje të mëdha për të krijuar resurset e hapura arsimore, dhe kjo është një nga angazhimet e qeverisë së re të udhëhequr nga parimi se njohuria duhet të jetë publik dhe në dispozicion për të gjithë", tha ministri Deskoska.

Qëllimi i Kongresit është për të shqyrtuar mundësinë e krijimit të një disponueshmërinë më të madhe të burimeve në arsim në shumë sisteme arsimore në botë, për të promovuar praktikat më të mira në botë dhe të bëjë rekomandime për përmirësimin e disponueshmërinë e përmbajtjes arsimore.

 

zamenik-al

Ministër i Arsimit dhe Shkencës

misija i vizija alb

politika-za-kvalitet alb v3

sektori mon alb v3

organi mon alb v3

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici alb v3

otvoreno-vladino-partnerstvo alb v2

 

AL-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

globalen cas3 

priracnik-alb-baner

baner-al-ipa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banner Tracer AL

SDIS alb   

Lab2-Al

 obrazovanie na vozrasni-alb

Adresa

Ministria e Arsimit dhe Shkencës

Rr. Shën Qirili dhe Metodi Nr. 54

1000 Shkup, Republika e Maqedonisë

Copyright © 2016 mon.gov.mk.

Të gjitha të drejtat të mbrojtura.

Kontakte

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Lidhuni me neve

facebook-icon

Na ndiqni në Facebook