Континуираната плодна соработка помеѓу Министерството за образование и спорт на Република Албанија и Министерството за образование и наука на Република Македонија, соработка која оваа година беше официјализирана со потпишувањето на Договорот за соработката во областа на образованието и науката помеѓу двете министерства, на почетокот на јуни оваа година, во Валона, Република Албанија, Советот на министри на Република Албанија, на 22.07.2015 донесе Решение бр. 638, "За квотите на прием во јавните институции на високото образование во програмите од прв циклус, професионални не-универзитетски студиски програми и интегрирани програми од втор циклус, редовни студии, како и школарината за учебната 2015 - 2016".

Врз основа на оваа одлука, одобрена е приемна квота од 600 Албанци од териториите надвор од границите на Република Албанија, кои сакаат своето образование да го продолжат на студиските програми во јавните институции на високото образование во Република Албанија. За Албанците од Македонија, Советот на министри на Република Албанија одобри приемна квота од 147 за упис во програми од првиот циклус "Bachelor", интегрираните програми од втор циклус "Магистер на науки" и професионалните не-универзитетски програми, за редовни студии.

Детални информации за аплицирање и услови за регистрација може да се најдат на веб страната

http://www.arsimi.gov.al/files/userfiles/arsimilarte/2015/Udhezim_24_MAS_konkurset_2015_-_2016.pdf

Заинтересираните кандидати, можат да аплицираат за соодветната студиска програма, со соодветна документација, согласно посебните упатства, за секоја категорија која ќе биде објавена на веб страницата на Министерството за образование и спорт на Република Албанија:

http://www.arsimi.gov.al/al/newsroom/njoftime/njoftim1439272920&page=1

Аплицирањето на конкурсот за упис се врши во соодветните универзитети на 18.08.2015.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook