Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, заедно со градоначалникот на општина Чаир, Изет Меџити и пратеникот на областа Муса Ибрахими, денес по повод Рамазан Бајрам ја посетија Битолската Муфтинија, каде што се сретнаа со муфтијата Плуми Велиу.

По тој повод, министерот Адами на сите граѓани од исламска вероисповед им го честита големиот празник Рамазан Бајрам.

“На сите верници од исламска вероисповед им го честитам празникот Рамазан Бајрам и на ним и на нивните семејства им посакувам просперитет, хармонија и бериќетна година.

Битола како општина е значајна и поради фактот што тука живеат припадници на различни етнички и верски заедниции и претставува град во кој се култивира верска и меѓуетничка хармонија.

Исламската Верска Заедница и Битолската Муфтинија значително придонесуваат за култивирање на овие вредности во Република Македонија и во овој град и затоа сакам да им се заблагодарам на муфтијата, но и на другите органи”, рече министерот Адеми. Тој истакна дека Владата на Република Македонија ќе продолжи со имплементација на различни проекти во оваа општина, за доброто на сите граѓани.

“Пред неколку години е основана Азбуката на албанскиот јазик тука, во Битола и во таа насока Владата на Република Македонија со својата работа придонесува за почитување на вредностите на сите етнички заедници кои живеат во Република Македонија”, изјави Адеми.

Министрот Адеми рече дека со раководителот на Битолската Муфтинија исто така, разговараа за образовниот процес и истакна дека во соработка со Општина Битола се работи за отворање на паралелки на албански јазик во основните училишта. Тие заедно апелираат до албанските ученици да се запишуваат во паралелки на албански јазик.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook