Државниот испитен центар и Министерството за образование и наука ги објавија прелиминарните резултати од државната матура за учебната 2014/2015 година.

Просечната оценка во јунската сесија, по сите предмети и во сите средни училишта е 3.37 и е повисока во однос на минатата учебна година кога средниот успех беше 3.11, истакнаа директорката на ДИЦ Мируше Амети и советникот на министерот за образование и наука Сафет Незири.

„За разлика од минатата година кога просечната оценка за мајчините јазици односно македонски, албански и турски јазик и литература беше 2,99, оваа година изнесува 3,47.
Странските јазици германски, француски и руски јазик за кои се донесуваат секоја година изедначени прагови имаат иста просечна оценка веќе две години по ред и тоа 3,99. За полагање на англиски јазик како изборен предмет се одлучиле најголем дел од учениците и тоа 15 631 ученик. Од нив 12,6 % не го положија испитиот, а 15,6 % имаат одлична оценка. А просечната оценка е повисока од минатата година и изнесува 3,1.
Математика средната оценка е 3,19, за естетика – 3,8, филозофија – 3,6, физика – 3,4, хемија – 3,5, биологија – 3,6 и бизнис – 3,4“, рече Амети.

„Најмногу што не радува нас, МОН и ДИЦ, е тоа што имаме нагорна линија и на успехот по математика, што е и една од политиките на Владата на РМ и на МОН“, рече Незири.

Прелиминарните резултати ќе бидат објавени на 14 јули во 12 часот кога почнува и рокот за поднесување приговори кој ќе трае три дена. Тие што ќе имаат забелешка од резултатите треба да се обратат кај предметните комисии во училиштата и приговорите да ги поднесат во писмена форма.

На државната матура во јуни биле пријавени 52.090 кандидати по сите предмети, на тестирањата учествувале 49.861, а отсуствувале 2229. За кандидатите кои отсуствувале во јуни, кои не ја положиле или не во целост, наредната сесија ќе се реализира од 17-ти до 20 август 2015.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook