Министерот за образование и наука на Република Македонија, Абдилаќим Адам денес оствари средба со министерот за социјална политика и млади на Република Албанија, Ерион Велиај, кој се наоѓа во официјална посета на нашата земја.

На средбата, двајцата министри разговараа за соработката во сферата на образованието, односно за стручното образование и за сите полиња од заеднички интерес.

"Разговаравме за различни прашања кои се важни за двете земји со посебен акцент на стручното образование како сектор кој е многу важен за создавање на кадри со потребни и соодветни вештини за вработување во приватниот сектор. Заедно констатиравме дека има потреба од продлабочување на соработката во образованието, бидејќи размената на искуствата на двете држави е неопходна и тоа е многу важно за нас", рече министерот Адеми по средбата.

Министерот за социјална политика и млади на Република Албанија, Ерион Велиај исто така истакна дека е важно продлабочувањето на соработката во областа на образованието. Тој рече дека Албанија постигнала голем пресврт во однос на стручното образование и дека во тој контекст потребна е и соработката со земјите од регионот.

„Тоа што Албанија се движи многу брзо, во споредба со своите соседи, е како резултат на прочистувањето на текстовите од неточни податоци и ние се поддржуваме еден со друг тоа да продолжи и во Македонија", рече министерот Велиај.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook