Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми и  министерот за наука, образование и спорт на Република Хрватска, проф. д-р Ведран Морнар, денеска потпишаа „Програма за соработка помеѓу Министерството за наука, образование и спорт на Република Хрватска и Министерството за образование и наука на Република Македонија во областа на науката, технологијата и образованието за периодот од 2015 до 2018 година“.  Во оваа прилика, Адеми истакна дека  Програмата се однесува на соработка помеѓу двете министерства на повеќе полиња.

„Програмата предвидува во овие три години соработката во областа на науката и технологијата да се реализира преку кофинансирање на билатерални проекти, при што, предност согласно искажаните интереси на двете страни ќе имаат проектите во земјоделството, сеизмологијата, медицината, ветеринарството, математиката и информатиката“, рече Адеми.

Министерот додаде дека продолжува  размената на позитивните искуства и во областа спортот, основното, средното и секако високото образование, каде приоритет е воспоставување на директна соработка меѓу високообразовните  установи на двете земји.

Повеќе слики тука.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook