Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми, присуствуваше на манифестацијата по повод доделување стипендии за ученици и студенти од Фондацијата Даути. Во оваа прилика, Адеми истакна дека станува збор за настан на кој претставници на бизнис заедницата, инвестираат во својата иднина, односно инвестираат во образувањето на учениците и студентите.

„Убеден сум и дека доделувањето на стипендиите, е долгорочна инвестиција. Меѓу овие млади луѓе, ученици и студенти, се идните инженери, економисти, менаџери, кои ќе дадат голем придонес во развојот на индустријата. Ова се деца кои покрај своето образование во училиште и на факултет, научија уште една многу значајна работа, а тоа е дека има компании кои се општествено одговорни, кои се грижат за едукацијата на нашите граѓани и за развојот на целокупната заедница“, рече Адеми.

Министеот додаде дека се надева дека примерот на Фондацијата Даути, за стипендирање на ученици и студенти, ќе го следат и други фондации и компании.

Преку програмата „Стипендии за студенти и ученици“, 30 средношколци и 100 студенти, се стипендисти на Фондацијата Даути за учебната, односно академската 2014/2015 година.

Се надевам дека примерот на Фондацијата Даути, за стипендирање на ученици и студенти, ќе го следат и други фондации и компании, рече министерот и додаде дека оваа активност на фондацијата е целосно во согласност со целта и мисијата на министерството за образование и наука за поддршка на учениците и студентите од различни категории.

МОН оваа учебна година доделува вкупно 618 стипендии за ученици од средните училишта од кои: 400 стипендии за ученици од социјални категории, 106 за ученици талентирани спортисти, 41 за талентирани ученици, 50 за ученици со посебни потреби, 20 за ученици без родители .

За студентите годинава се доделуваат вкупно 2891 стипендија - 2780 за студенти од различни категории, 86 за студенти на информатика, и 25 за студенти од техничките факултети.

Адеми додаде дека покрај стипендии за ученици и студенти кои се школуваат во училиштата и универзитетите во земјата, министерството доделува стипендии и за студенти кои ќе успеваат да се запишат во 100-те најдобри Универзитети во светот, односно, во 200-те Универзитети за технички насоки.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook