Развојот на образованието е еден од клучните приоритети во работењето на Владата на Република Македонија, а за тоа доволно говори  податокот дека од 2006 година до сега, буџетот наменет за оваа сфера е зголемен за 67%. Во овој период, изградени се нови 45 основни и 5 средни училишта, а реконструирани се 230 основни и 80 средни училишта за што се вложени повеќе од 2,2 милијарди денари. Изградени се 41 училишна спортска сала во вредност од 1,2 милијарди денари, набавени се компјутери и дополнителна информатичка опрема за сите ученици и наставници. Веќе 6 години по ред се обезбедуваат бесплатни учебници за учениците, кои во времето на СДСМ родителите ги чинеа многу пари, а за што оваа Влада досега одвои повеќе од 35 милиони евра, обезбеден е бесплатен превоз за учениците коишто живеат на повеќе од 2 километри од училиштата, обезбедени се бројни нови можности за стипендирање на учениците...

Со зголемувањето на буџетот наменет за образование, паралелно е зголемен и износот на блок дотациите кои им се префрлаат на единиците на локалните самоуправи, кои, со процесот на децентрализација се задолжени за реализација на основното и средното образование на ниво на општина.

Истите се утврдуваат на почетокот на секоја година и истовремено се дефинира динамиката на исплатата, којашто, од почетокот на оваа календарска година е во целост реализирана. Така ќе биде и во иднина, затоа што грижата кон најмладите е темел на принципите во нашето работење.

Залуден е обидот на СДСМ, состојбите во образованието да ги претстави како катастрофални, затоа што сите инвестиции кои оваа Влада досега ги вети пред граѓаните, се остварени или реализацијата е во тек и конечно, истите се видливи и мерливи.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook