Заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски, денеска беше во посета на основното училиште „Круме Кепески“ во општина Кисела Вода, каде задно со   генералниот директор на Меѓународниот центар за наставни програми - Кембриџ, Мајкл О’Саливан, присуствуваше на час по математика, на кој наставниците предаваа по новите наставни методи. По успешната реализација на Кембриџ програмата по математика и природни науки од прво до трето одделение, ќе се потпише нов договор со претставниците на Кембриџ, за продолжување на соработката, рече Ристовски.

„Водејќи се по истиот принцип ќе продолжиме со реформирање на наставните програми по математика и природни науки од четврто до шесто одделение. Очекувам во текот на наредната година по успешното завршување на овој втор дел од реформата да го комплетираме, односно завршиме реформирањето на делот на основно образование, од седмо до деветто“, истакна Ристовски.

Генералниот директор на Меѓународниот центар за наставни програми - Кембриџ, О’Саливан, истакна дека е задоволен од начинот на кој се спроведува оваа реформа во македонскиот образовен систем, бидејќи децата навистина учат нови работи и учат како да учат, а наставниците го разбрале концептот и методите што треба да се користат со оваа наставна програма.

„Сега со голема доверба ќе ја продолжиме соработката со Министерството за образование и наука и Бирото за развој на образованието да го промениме кон подобро она што досега се случуваше во училиштата“, рече О’Саливан.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook