Министерот за образование и наука м-р Абдилаќим Адеми денес го посети средното училиште „Кирил Пејчиновиќ“ во општина Тетово, каде за време на летниот период беше извршено реновирање и реконструкција на училишниот објект.

 

- Во ова училиште беше извршена реконструкција на фасадата, на подовите во училниците, како и на целата инсталација за парно греење, а учениците добија и реновирани тоалети. За оваа намена Министерството за образование и наука од буџетот одвои околу 200.000 евра, изјави министерот Адеми.

Тој, имаше и средба со градоначаникот на општина Тетово, Теута Арифи, на која беше разговарано за процесот на воспитно-образовниот процес во општината.

- Од страна на раководството на Гимназијата “Кирил Пејчиновиќ“ и од страна на градоначалникот на општина Тетово, бев информиран за презементите активности за успешен почеток на учебната година, како и за плановите за реализирање на наставата во текот на целата учебна година, изјави министерот Адеми, напоменувајќи дека од страна на градоначалникот на општина Тетово, Теута Арифи бил информиран дека не е намален бројот на паралелки во општината.

- Ме радува фактот што бројот на паралелки не се намалува, туку е намален само бројот на ученици во паралелка и сега имаме класови со 25 до 27 ученика, што е добро за образовниот процес. Ова е последица на почитувањето на законскиот минимум за запишување на ученици со најмалку 60 поедни во гимназиите, средните економски училишта и медицинските училишта, рече Адеми, додавајќи дека бројот на запишани ученици не е конечен, бидејќи се уште трае уписот во срдните училишта.  

- Уште еднаш ги повикувам учениците кои се уште не се запишале во прва година во средните училишта, своето образование да го продолжат во некое од техничките училишта, истакна министерот Адеми.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook