На средбата, информирајќи за приоритетите во образованието и воопшто за важноста на образованието во општествените процеси, Адеми ја поздрави волонтерската активност на претставниците на Мировниот Корпус во Македонија вклучени во учењето на англискиот јазик, развојот на дијалог меѓу заедниците и промоцијата на државата.

 

Меѓу другото, тој истакна дека приоритетите и целите на Мировниот Корпус дефинирани од моментот на основање се секогаш активни и во голем дел се совпаѓаат со приоритетите на Министерството за образование и наука.

Претставниците на Мировниот корпус информираа за нивните тековни и планирани активности. Потврдија дека за три недели нови 47 волонтери ќе пристигнат во Македонија и ќе започнат со нивната обука и осознавање за спецификите на земјата. 27 од нив ќе се вклучат во образованието, во курсеви за учење на англискиот јазик, како и во обучување на наставници.

Mинистерот Адеми доби покана да биде домаќин на младите волонтери и да присуствува на давањето заклетва пред амбасадорот на САД, на 28 ноември.

На средбата беше догоговрено и склучување на меморандум за соработка меѓу Министерството за образование и наука и Мировниот Корпус.

Мировниот Корпус е американска владина организација посветена на светскиот мир и дружење. Организацијата работи преку волонтери кои две години живеат и работат во локалните заедници. Основана е во 1961 година од страна на претседателот Џон Ф. Кенеди.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook