Заменик министерот за образование и наука, Арбер Адеми денеска оствари средба со амбасадорот на Франција во Република Македонија, Кристијан Тимоние, на која се разговараше на повеќе теми и сегменти од областа на образованието, како дел од досегашната исклучително добра соработка помеѓу двете земји.

Соговорниците се осврнаа на примената на францускиот јазик во основното и средното образование во Република Македонија, при што се дискутираше и за интересот на учениците за негово изучување во рамки на редовната настава, а стана збор и за унапредување на наставата во билингвалните франкофонски паралелки кои постојат во рамки на гимназиските средни училишта во земјата.  

Разговорите беа насочени и кон продлабочување на соработката во областа на високото образование и науката, преку интензивирање на размената на студенти и мобилност на наставно научниот кадар, повеќе стипендии и други типови на финансиска поддршка за реализација на образовни и научно – истражувачки проекти.

На средбата, Адеми информираше и за приоритетите на министерството, согласно новата Стратегија за образование 2018 -2025 која неодамна беше усвоена од страна на Владата.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook