Министерката за образование и наука, проф. д-р Рената Дескоска, денеска во Министерството за образование и наука во посета ја прими г-ѓа Мари Тереза Моран, заменик раководител на одделението при Генералниот директорат за проширување на Европската комисија.

На средбата, стана збор за отпочнатите реформи во образованието, ставајќи акцент на  Сеопфатната стратегија за образованието 2018-2025, која треба да биде рамката на активности според која ќе се движат процесите во образованието.  

Во тој контекст, министерката Дескоска истакна дека во тек е усвојувањето на добронамерните предлози кои пристигнаа од стручната и академска јавност, кои произлегоа како резултат на јавната дебата која беше организирана во Собранието на Република Македонија.

Покрај ова, министерката Дескоска потенцираше дека Сеопфатната стратегија за образованието треба да биде усогласена и со реформите кои претстојат на сите нивоа на образование. Притоа, таа ја подвлече потребата од реафирмирање на автономијата на универзитетите и унапредување на квалитетот на основното и средното образование, за кои пристигнаа одреден број на предлози и коментари во однос на текстот на сеопфатната стратегија.

Министерката Дескоска истакна дека во наредниот период ќе се усвојуваат пристигнатите предлози, а дека се очекува на почетокот на новата година, Сеопфатната стратегија за образованието 2018 – 2025, да биде усвоена од страна на Владата на Република Македонија.

На крајот на средбата, беа истакнати и охрабрувачки пораки за реформските процеси кои претстојат во образованието, а министерката Дескоска ги посочи напорите на Владата да го унапреди квалитетот на образованието.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook