Министерката за образование и наука, проф. д-р Рената Дескоска учествуваше на панел дискусијата „Науката како двигател на економскиот развој”, во рамки на регионалната економска конференција којашто се одржува во Будва, Република Црна Гора насловена „Економска конференција на Црна Гора 2017 - Предизвици на патот кон Европската унија“.

“За да се поттикнува и унапредува технолошкиот напредок, земјите во развој треба да инвестираат во квалитетно образование за млади, како и континуирана обука за работната сила. Министерството за образование и наука на Република Македонија активно ја поддржува определбата дека најголемата инвестиција е образованието на младите генерации, а преку стимулирањето на нивната научна креативност како држава ќе создадеме млад научен потенцијал, кој преку своите истражувања и сознанија ќе дадат импулс во позитивна насока во сите сфери во општеството и државата. Креирањето на соодветни политики и превземањето на мерки за развој на науката  како и поголемо инвестирање во науката се основна задача на нашето министерство“, истакна министерката Дескоска.    
 
         “Во наредниот период МОН ќе спроведе поголем број на мерки и активности со цел подигање на квалитетот на образованието на сите нивоа. Креирањето на соодветни политики и превземањето на мерки за развој на науката  како и поголемо инвестирање во науката се основна задача на нашето министерство. Владата на Република Македонија и Министерството за образование и наука и покрај сложената финансиска состојба сметаат дека вложувањата во науката и научните истражувања треба да се зголемуваат во континуитет“, потенцираше министерката Дескоска.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook