Министерството за образование и наука изминатиов период интензивно работеше на креирање на нов стратешки документ за образовни политики во партнерство со тимот на експерти од A.E.S.A (Белгија) под Оперативната програма развој на човечки ресурси 2007-2013 - ИПА Компонента 4.

Од самиот почеток се следеа принципите на партиципативност и водство од страна на Министерството за образование и наука во процесот на подготовка на Сеопфатната стратегија за образование 2018-2025.

Голем број на состаноци, дискусии, дебати и конференции беа организирани во  сите фази на изработка на документот, поточно, од утврдувањето на предизвиците и приоритетите до формулирањето на финалниот текст. Беа организирани и 7 регионални консултативни средби низ земјата. Во процесот на изработка беа опфатени над 650 лица, со вклучување  на националните власти, јавните институции, социјалните партнери, образовните институции, развојните партнери, стручните лица и останатите чинители на полето на образованието.

Следејќи го принципот на транспарентност, Министерството за образование и наука ја споделува финалната нацрт верзија на Сеопфатната стратегија за образование 2018-2025, која ќе биде предмет на јавна расправа, а по завршувањето на овој процес истата ќе биде усвоена на седница на Владата на Република Македонија.

Преземете ја финалната нацрт верзија на Сеопфатната стратегија за образованието 2018-2025.

Со почит,

Министерство за образование и наука

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook