Министерката за образование и наука проф. д-р Рената Дескоска, денеска оствари работна средба со претставници на Мировниот корпус, предводена од директорот г. Марк Ханафин.

На средбата стана збор за унапредување на соработката помеѓу Министерството за образование и наука и Мировниот корпус, а особен акцент се стави на Проектот за унапредување на наставата по англиски јазик. Проектот има за цел да го подобри квалитетот на предавањето во училиштата, да се зголеми успехот на учениците во учењето англиски јазик и да се подобри училишната заедница.

Во проектот се вклучени голем број на волонтери кои работат во 34 основни и средни училишта од руралните и маргинализираните заедници, а дел од нивните активности насочени кон подобрување на квалитетот на предававањето и успехот на учениците, вклучуваат заедничко предавање со наставниците по англиски јазик, воведување на нови методи кои го ставаат ученикот во фокусот на часот, поддршка на наставниците за развивање на методологија за работа со ученици со посебни потреби, како и голем број на други активности.

За време на средбата, министерката Дескоска ги запозна претставниците на Американскиот мировен корпус со преземените активности во поглед на подобрување на воспитно – образованиот систем во Република Македонија, како и плановите за реформи во делот на основното и средното образование кои имаат за цел да го подобрат наставниот процес и севкупниот успех и знаење на учениците. На средбата беше истакната досегашната успешна соработка меѓу двете страни и беше искажана взаемна желба за подобрување и унапредување на соработката, а меѓу другото беше постигнат договор за реализација на нови проекти.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook