Министерката Дескоска одржа прес-конференција на која ја информираше јавноста за преземените активности во првите 100 дена од нејзиниот мандат.
Таа истакна дека во првите 100 дена во Министерството за образование и наука, покрај скенирањето на затекнатата состојба, презела и серија активности насочени во три правци:

- прво, активности насочени кон отстранување или минимизирање на штетите од погрешните политики на претходната Влада

- второ, активности насочени кон остварување на тековните работи во рамките на ресорот

- трето, активности насочени кон вршење на реформите предвидени во програмата на новата Влада, реформи кои треба да придонесат за подигнување на квалитетот на образованието.
 
Во рамките на првата група активности чија цел беше да се отстранат или минимизираат штетите од погрешните политики на претходната Влада, таа ги наведе следните чекори: укинување на екстерното тестирање, одложување на Кембриџ програмата во средните училишта, укинување на одредени дисперзирани студии, по барање на универзитетите и воведување на нови студиски програми кои претходната Влада ги имаше ставено во мирување.
 
Таа истакна дека и е особено драго што првата мерка на новата Влада беше во областа на образованието и тоа – укинување на екстерното тестирање. “Пред изборот на Владата, во рамките на Собранието се боревме за укинување на екстерното тестирање, како механизам кој се злоупотребуваше за притисок врз наставниците, без да биде никаков показател или мерило за квалитетот на образованието. Конзистентно на таквиот став, веднаш по формирањето на Владата го укинавме екстерното тестирање. На нашите политички противници веројатно им беше чудно што доброволно се откажавме од механизам за контрола и притисок врз наставниците, но таа мерка е само една од мерките со која покажавме и во иднина ќе покажуваме дека наставниците за нас се партнери во градењето квалитетно образование на наставниците“, истакна министерката за образование и наука Рената Дескоска.

 

DSC 0388


Како следна мерка која ја презела, таа го наведе одложувањето на Кембриџ програмата во средното образование. “Веднаш по донесувањето на таа одлука, од Cambridge International, бев информирана дека и тие со свои дописи уште во 2016 година изразиле загриженост за брзањето со воведување на оваа програма во средните училишта и со начинот на избор на учебниците. Имено, во тие дописи, Кембриџ предупредува дека за реформи во средното образование треба повеќе време и укажуваат дека е многу веројатно дека Кембриџ програмата нема да може да отпочне од септември 2017 година. Дури и тие предлагале одложување на Кембриџ програмата за деветто одделение за една година. Во второто писмо, Cambridge International укажува дека е потребно време од 18 месеци до 2 години и за адаптација на учебниците, а со оглед на тесните рокови во кои тоа се прави во Македонија, процесот содржи многу слабости. За жал во тој процес воден од претходната Влада, процес во кој биле игнорирани предупредувањата од самиот Кембриџ, штета им била нанесена и на учениците и на наставниците, но и на угледот на Кембриџ. За тоа кој имал корист од тоа, оставам јавноста да суди“, потенцираше министерката Дескоска.
 
“Оваа година при распишувањето на конкурсите за упис на факултетите, Владата на РМ го послуша барањето на универзитетите и студентите. Ја прекинавме лакрдијата од фиктивни дисперзирани студии за кои нема интерес ниту кај студентите, ниту кај факултетите. Од друга страна овозможивме упис на одредени студии кои претходната влада ги имаше ставено под “мраз”. Беа отворени уписи на родовите студии на УКИМ, на студиската група Безбедност и Евроинтеграциите на УКЛО, Современ танц на УГД и др“, информираше министерката Дескоска.
 DSC 0312

Во рамките на тековните активности во изминатиот период, таа истакна дека во министерството биле водени повеќе процеси со кои се вршело подготовка за почетокот на новата учебна и академска година, а истовремено отпочнал и процесот на целосна реформа на образовната политика која ги опфаќа сите нивоа на образование.  “Отворивме консултативен процес во рамки на сите реформи кои ги отпочнавме, при што ги вклучивме сите засегнати страни кои сега имаат можност да влијаат на политиките и да го кажат својот глас за работите кои ги засегаат“ рече министерката Дескоска.
 
“Во процесот на измени на законите за основно и средно образование кои ќе предвидат намалување на бројот на часовите и административните обврски на наставниците се консултирани и ќе се консултираат наставничкиот пленум, синдикатите, невладиниот сектор, учениците. Веќе е спремен текст на законски измени за унапредување на ученичкото организирање и учество во процесот на носење одлуки во средните училишта. Овој текст ќе биде интегрален дел на останатите законски измени“, информираше министерката Дескоска.
 
Во делот на процесот на ревизија на учебниците во основно и средно образование, информираше дека е креиран он-лајн прашалник кој е доставен до училиштата преку кој наставниците ќе можат да го дадат своето мислење за квалитетот и потребата од промени на учебниците по кои предаваат.  Досега беа формирани комисии за повлекување на два учебника од употреба и по нивен предлог истите се повлечени. Со оглед на заложбите за намалување на бројот на ученици во паралелките, дадени се согласности за вработување во неколку основни и средни училишта, како и согласност за формирање на паралелки со помал број на ученици.      
 
Во однос на високото образование, во моментов се подготвува нов Закон за високо образование, преку работни групи во кои се вклучени сите засегнати страни.  Воедно, на барање на факултетите одобрени се нови вработувања на високо образован кадар, со цел да се зголемат капацитетите на државните универзитети за нивната редовна работа.


 
Една од заложбите на новата Влада во образовната политика е да се поддржи и зголеми инклузивноста во образованието. За таа цел, променети се два подзаконски акти со кои се регулираат правата и можностите на учениците со посебни образовни потреби. Овие промени се направени во консултација со Здруженија на граѓани кои работат во областа.
 
На крајот, министерката истакна дека е свесна за предизвиците што стојат пред неа, големите проблеми и уште поголемите очекувања. Таа ја искористи оваа прилика за да им се заблагодари на сите граѓани кои во изминатиов период ја контактирале, што се јавиле со желба да и помогнат во реформите и да дадат предлози и идеи. “Процесот на реформи е пред нас. Чекор по чекор, водејќи се од начелата за инклузивност, транспарентност и отчетност ќе изградиме квалитетен и модерен образовен систем, кој ќе ги следи светските трендови и ќе ги оспособува идните генерации за најновите предизвици“ заврши министерката Дескоска.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook