Денес, 07.09.2017 година, во организација на граѓанската организација Finance Think, во Хотел „Мериот” се одржа тркалезна маса насловена: „Петки во дневник – Единици на ПИСА: Пет приоритети за подобрување на квалитетот на основното образование”, којa започна со обраќање на британскиот амбасадор, Н.Е. г. Чарлс Гарет и министерката за образование и наука, проф. д-р Рената Дескоска.

Во неговото обраќање, амбасадорот Гарет истакна дека сите се засегнати од образованието, почнувајќи од учениците, нивните родители, наставниците и многу останати, и дека сите имаат што да кажат во оваа дебата и да дадат свој придонес за подобрување на образованието. „Образованието е храна на општеството, ја подобрува економијата, ја зајакнува државата. Oва е инвестирање на Македонија во својата иднина” – додаде тој.

Министерката Дескоска истакна дека нејзината намера е целиот процес на носење на одлуки да биде отворен и инклузивен за наставниците, професорите да можат да дебатираат и кажат свое мислење, искуство и влијаат да се промени или донесе одредена одлука без разлика дали е тоа наставна програма или содржина во учебник. „Многу од работите кои треба да се променат се однесуваат на мотивација на наставниците и учениците, на креативност во работата и учењето, на иницијативност, на инклузивност, на следење на современи трендови во настава и користење современи методи. Наставниците, ние и целиот образовен систем мораме да ги научиме децата како да мислат а не што да мислат”, додаде таа.

Резултатите од спроведените тестирања во 2000 и 2015 година, укажуваат на тоа дека македонските ученици постигнуваат резултати што се под меѓународниот процес. Во 2015-та година, од 70 земји во светот, Македонија била рангирана на 67 место во наука и читање и 66 место во математика. Само 1 процент од учениците имале одлични постигнувања, на најмалку еден предмет, а дури 52.2 проценти имаат лоши постигнувања на сите три предмети, се вели во истражувањето.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook