Почитувани,

По повод почетокот на учебната година, министерката Дескоска, придружена од градоначалникот на општина Куманово, присуствуваше на приредбата за првачињата во ОУ „Браќа Миладиновци” – Куманово, каде се обрати пред присутните и им посака среќен почеток на учебната година, многу успех и знаење.

Посетата на градот Куманово од страна на министерката Дескоска не беше случајна. Оваа година, Куманово има најголем број на запишани првачиња, околу 7,5 проценти од целокупниот број на првачињата во Република Македонија.

Дополнително, министерката Дескоска беше во посета на средното училиште „Перо Наков”, каде учениците учат на македонски и на албански наставен јазик. Министерката оттаму порача: „соживотот, другарувањето меѓу учениците од различни етнички заедници е она што треба да биде усвоено како вредност во текот на образовниот процес”.

Министерката Дескоска даде изјава за медиумите во која ги опфати трендот на опаѓање на учениците и бројот на деца во Република Македонија, враќањето на квалитетот на образованието, капиталните инвестиции, измените во наставните програми и поврзувањето на средните стручни училишта со бизнис секторот.

 


Во прилог ја пренесуваме денешната изјава за медиумите:

 

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-petar-mk

Заменик министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook