Министерката за образование и наука, проф. д-р Рената Дескоска, оствари средба со Делегацијата на германското стопанство во Македонија, составена од Шефот на Делегацијата на германското стопанство во Македонија, г-дин Патрик Мартенс, координаторот на проектот, г-дин Тобијас Боле и проектниот асистент, г-дин Дејан Чуповски.

На средбата стана збор за популаризирањето на средното стручно образование и реформите во наставните планови и програми кои треба да придонесат во создавањето на млади луѓе кои по завршувањето на средното образование ќе бидат високо квалификувани и компетитивни на пазарот на трудот.

Министерката за образование и наука, проф. д-р Рената Дескоска, ја потенцираше потребата од вклученост на стопанската комора во процесот со цел подобро усогласување на потребите на пазарот на трудот и профилирањето на работниот кадар и истакна дека инвестирањето и модернизирањето на средното стручно образование ги зголемува шансите на младите за квалитетни работни места.

Според видот на образованието, оваа година бројот на новозапишани ученици во гимназиите изнеснува 6665 ученици, додека пак бројот на новозапишани ученици во средните стручни училишта изнесува 10023 ученици.

Со почит,

Министерство за образование и наука

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook