Во Министерството за образование и наука се одржа средба помеѓу министерката Проф. д-р Рената Дескоска и амбасадорот на Велика Британија Н.Е. Чарлс Гарет. Средбата се одржа на 31 јули, 2017 година.

На средбата министерката презентираше дел од новите чекори на Кабинетот, концептуалните промени во образованието како и новите приоритети на МОН - ревизија на наставната програма и учебниците, намалување и ослободување од административниот товар на наставниците и професорите за да можат повеќе да се посветат околу подготовката на наставата, а помалку на бирократските задачи, како и растеретувањето на наставните содржини и намалување на оптовареноста на учениците.

Исто така, на средбата беше разговарано за потребата од одложувањето на наставната програма „Кембриџ” во средните училишта за учебната 2018/2019 година, со цел да се даде разумен временски период за дебата и подготовка на учебници од кои македонските ученици ќе го добијат заслуженото квалитетно и светско образование.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook