Министерката за образование и наука Рената Дескоска денеска се сретна со министерката за наука на Република Црна Гора, Сања Дамјановиќ. На средбата стана збор за иницијативата за формирање на Меѓународен институт за одржливи технологии на Балканот со мисија „Наука за мир“. Овој проект, кој е единствен од ваков вид во регионот, е поддржан од ОН, УНЕСКО, и од ЦЕРН.

Дескоска потенцираше дека главна цел на проектот е да се промовира соработката меѓу науката, технологијата и индустријата, односно да биде платформа за едукација на талентирани, млади луѓе и инженери врз основа на трансфер на знаење и технологии од европските центри и лаборатории. Проектот ќе овозможи вработување на научници и административци од земјите коишто ќе бидат вклучени во него.

Проектот ќе биде финансиски помогнат од Европската Унија. Дескоска додаде дека Владата на Република Македонија, ќе ја поддржи идејата за формирање на Меѓународниот институт, од кој корист ќе имаат земјите што ќе бидат вклучени, а генерално ќе даде придонес во науката на светско ниво.

ministerka-slika-mk-2

Министер за образование и наука

zamenik-mk 

Заменик министер за образование и наука 

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

 

mon_slika.jpg

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook