Министерот за образование и наука, г-дин Пиштар Лутфиу, денес присуствуваше на одбележувањето на денот на основното училиште „Славејко Арсов“ во Преспа.

По овој повод, честитајќи им го денот на училиштето на учениците, на наставниците и граѓаните , министерот Лутфиу истакна дека овој регион остави длабоки траги во развојот на образованието на албански јазик, не само во овој дел туку низ цела Македонија.

„Ставот на народот од овој регион со години и децении кон училиштата односно кон албанскиот јазик и животното искуство ги убеди жителите на Преспа генерации со генерации дека знаењето и искуството се неразделни и носат успех и безбедност во животот. Училиштето беше и секогаш ќе биде најпосакуваниот и најпосетениот храм за сите нас, истакна министерот Лутфиу.

Министерот, истакна дека министерството за образование и наука ќе продолжи со поддршка и со инвестиции во образованието во насока на подобрување на квалитетот на образованието, која ќе не доведе до вистинските квалитети и благосостојба за нашите деца.

„На крај дозволете ми уште еднаш да ви го честитам денот на училиштето и да го изразам моето уверување, бидејќи знам дека Преспа секогаш беше гладна за образование, но јас сум убеден дека сите ние заедно со усогласување на нашите напори, искуства, нашата волја ќе го подигнеме квалитетот на образованието. Почитувани присутни, ако вчера образованието претставуваше столб на нашата отпорност за слобода, денес претставува столб на интеграција на нашата земја во семејството на развиените демократии“ додаде министерот Пиштар Лутфиу.

ministerka-slika-mk-2

Министер за образование и наука

zamenik-mk 

Заменик министер за образование и наука 

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook