Пет од вкупно 40 наградени проекти од 15 земји учеснички на годинешниот глобален натпревар на проекти на тема „Секоја личност е значајна. Заедно за социјална инклузија”, кој го организираше ACES (Academy of Central European Schools), се изготвени од училишта од Република Македонија во партнерство со локални институции, јавни установи и органи.

Станува збор за проектот “Боите на животот“ на основното училиште “Св. Климент Охридски“ од Битола изготвен во соработка со Националниот центар за развој на иновации и претприемничко учење и Центарот за ран детски развој – Сумнал, проектот “Да го отвориме кругот, сите сме исти“ на основното училиште “Тошо Велков Пепето“ од Кавадарци во партнерство со Коалицијата на младински организации – Сега. Потоа, проектот “Едно сонце за сите“ на основното училиште “Кочо Рацин“ од Куманово, Националниот ромски центар и Порака наша, а меѓу наградените се и проектот “Социјална инклузија во нашиот крај“ на средното училиште “Васил Антевски Дрен“ од Скопје во партнерство со Здружението за волонтеризам – волонтерски центар“, како и проектот “Учиме од другите“ на Државното училиште за рехабилитација “Партение Зографски“ и НВО Психоинтегра.

Годинешниот натпревар овозможи учество на идеи, односно проекти за справување со социјални предизвици, а целна група беа јавните основни и средни училишта од сите 15 партнерски земји меѓу кои и Република Македонија, со ученици на возраст од 13 до 17 години.

Реализацијата на проектите кои добија највисоки оценки од меѓународното жири, ќе биде финансиски поддржана со по 800 евра.
Повеќе информации за резултатите од натпреварот можат да се обезбедат на http://www.act-local.aces.or.at/awardedprojects.

ministerka-slika-mk-2

Министер за образование и наука

zamenik-mk 

Заменик министер за образование и наука 

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

 

mon_slika.jpg

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook