Министерот за образование и наука, Пиштар Лутфиу и заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски, денеска присуствуваа на промоцијата на проектот за техничка поддршка на образованието во Република Македонија, во чии рамки Владата на Народна Република Кина преку телекомуникацискиот гигант “Хуавеј“ донираше современа информатичко комуникациска опрема во вредност од 7 милиони евра.

Се работи за модерни информатичко-комуникациски уреди, односно cloud data centar, систем за е-учење, персонални компјутери, лап-топи, интерактивни табли, видео – конференциска технологија, принтери, уреди за мрежно поврзување и друга опрема со која училиштата во градот Скопје добија свои мултифункционални-смарт училници. Дел од опремата е инсталирана и во други образовни установи, но и во државните институции од областа на образованието, каде има висока употребна вредност.

Проектот за модернизација на македонскиот образовен систем во делот на примената на современа ИКТ технологија е резултат на долгогодишното партнерство помеѓу Народна Република Кина и Република Македонија, а на денешниот настан беше најавено продолжување на соработката помеѓу двете земји не само во образованието, туку и во други општествени сфери.

20042017 sajt M

ministerka-slika-mk-2

Министер за образование и наука

zamenik-mk 

Заменик министер за образование и наука 

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook