Врз основа на Спогодбата за научна и технолошка соработка помеѓу Владата на Република Македонија и Владата на Република Словенија, потпишана во Скопје на 24.12.1993 година, во април 2016 година беше распишан Конкурс за кофинансирање на билатерални проекти меѓу Република Македонија и Република Словенија.

Проектите се од сите 6 научни области со времетраење од 2 години, за кои Министерството за образование и наука ќе кофинансира вкупно 6.000.000,00 (шест милиони денари) и тоа:

1. Од областа на природно-математичките науки 3 проекти
2. Од областа на техничко-технолошките науки 4 проекти
3. Од областа на биотехничките науки 1 проект
4. Од областа на медицинските науки и здравството 4 проекти
5. Од областа на општествените науки 1 проект
6. Од областа на хуманистичките науки 2 проекти

Со одобрените проекти ќе се постигне развој на научните достигнувања и компаративни анализи на достигнувањата во двете земји, од областа на хемијата и биологијата, биотехнологијата, земјотресното инженерство. Исто така ќе се вршат испитувања во областа на генетиката и форензички анализи, испитувања на генетските ресурси за одржливо земјоделство, истражувања од областа на сообраќајната политика во двете земји и истражувања во областа на сензорски податоци и машинско учење.

Со финансирањето на проектите и билатералната соработка со Словенија во овој сегмент, ќе се овозможи продлабочување на соработката на универзитетите и научните институти на двете држави, вклучување на македонските институции во европските мрежи каде Република Словенија е партнер и ќе се отворат можности за заеднички настап на институциите во програмите и проектите на Европската комисија за подобро искористување на фондовите, а со тоа и размена на европски и светски достигнувања во науката.

ministerka-slika-mk-2

Министер за образование и наука

zamenik-mk 

Заменик министер за образование и наука 

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook