Заклучно со денешниот ден завршуваат натпреварите на државно ниво во рамки на проектот “Лидер“, преку кој, веќе трета учебна година по ред се избираат ученици – лидери на струките во кои се образуваат.

Оваа учебна 2016/2017 година, учениците се натпреваруваат во 8 струки и тоа: економско – правна и трговска струка, електротехничка, машинска, сообраќајна, здравствена, земјоделско – ветеринарна, хемиско-технолошка и угостителско – туристичка струка.

Учениците кои ќе победат на натпреварите добиваат признание и еднократна парична награда во висина од 50% од просечната плата во Република Македонија.

Инаку, проектот “Лидер“ го имплементира Министерството за образование и наука во соработка со Центарот за стручно образование и обука, средните стручни училишта и наставниците, а со поддршка и на професори од високо образовните установи во државата и претставници на бизнис заедницата. Проектот е дел од пошироката стратегија за подигнување на атрактивноста на средните стручни училишта и зголемување на интересот кај младите за избор на стручното образование, за кое побарувачката на пазарот на трудот континуирано се зголемува.

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo

strategija-prepriemachko

SDIS v2

mon_slika.jpg 

baner2 Foto novo

мостови

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 Untitled-Banner 1

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook