На 14 јануари 2016 година, Министерството за образование и наука на Република Македонија ја прифати новата Концепција за интеркултурно образование како официјален документ на МОН.

Концепцијата е изготвена од страна на експертската група основана од НДЦ Скопје во партнерство со Министерството за образование и наука.

Иницијативата за креирање на Концепцијата за интеркултурно образование е дел од проектот „ Мултиетнички концепт во образованието“ имплементиран од страна на НДЦ Скопје и МОН со финансиска поддршка од Министерството за надворешни работи на Кралството Норвешка.

Концепцијата за интеркултурно образование е базирана на истражување на моменталните прилики, состојби во повеќе моноетнички и мултиетнички училишта од рурални и урбани средини во Република Македонија, со цел согледување на интеркултурната димензија во основното и средното образование.

Концепцијата ќе понуди пристапи, позитивни практики и искуства за кроскурикуларна поддршка на интеркултурните вредности преку официјален и скриен курикулум. Особена придобивка на Концепцијата за интеркултурното образование ќе биде микропедагошката димензија на истата.

Концепцијата за интеркултурно образование може да се преземе на следниот линк

Листа на избрани модел училишта за имплементација на Концепцијата за интеркултурно образование

 

zamenik-mk 

Министер за образование и наука

zamenik-mk-2

Заменик министер за образование и наука

Screenshot 2

misija i vizija

politika-za-kvalitet

sektori mon v2

organi mon v2

ucebnici-mon-gov-mk

cenovnik-za-oshteteni-uchebnici

otvoreno-vladino-partnerstvo 

strategija-za-obr

strategija-prepriemachko

SDIS v2  

mon_slika.jpg 

Screenshot 1

e-cris  

Integrirano-meguetnicko-obrazovanie 

NPV MK web banner

Informacii-od-javen-karakter-1

baner2 Foto novo 

MK-final-vertical-3-version-03.2017

NDC Skopje

horizon 2020 1 banner

Copy of NA Logo H MK 

centri za karierno 

PSO

Kampanja vlada

preliminarna-lista-1

ipa4

 

 

 

 

javen povik osnovno sredno

olimpijada-9

stipendii-stranstvo-mk-ang-baner

Untitled-Banner 1Banner tutori1

 

Banner Tracer MK

 logo-katalog

1000-knigi-novo

 

banner lab

obrazovanie na vozrasni

prezemi-upatstvo 

MCGO-baner

 

Sportska-akademija-logo

20 септември - Интернационален ден на универзитетскиот спорт


 

 

 

Адреса

Министерство за образование и наука

ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54

1000 Скопје, Република Северна Македонија

Copyright © 2016 mon.gov.mk. Сите права се заштитени.

Контакти

phone icon +389 2 3117 896

fax +389 2 3118 414

mail contact@mon.gov.mk

Поврзете се со нас

facebook-icon

Следете нè на Facebook